TopRetete Forum

Retete culinare de top

Despre sarmale

In literatura noastra de specialitate, despre sarmale se spune ca sunt “o mare traditie a bucatariei romanesti”. Bucataria romaneasca, aproape ca nu poate fi conceputa fara sarmale si mamaliguta. Marele scriitor Mihail Sadoveanu scria imaginand un ospatia in sec. al XVII-lea: “bulzisorii aurii” despre care.. “narile comesenilor dadea o buna instiintare”, iar scriitorul Ionel Teodoreanu, spre a oglindi nota originala a bucatariei romanesti,
Sarmale
scria… “Aceste sarmalute, adevarata sarmaluta moldoveneasca reprezinta beatitudinea deliciului fara efort…”

Bucataria noastra cunoaste o gama diversa de retete de sarmale: in foi de varza murata, sarmale in foi de stevie, spanac, potbal, vita de vie, tei, varza dulce etc. Umplutura se face nu numai din carne de porc proaspata sau afumata, dar si din piept de gasca, carne de vitel, carne de miel etc. Gustul si faima lor se datoreaza si vasului in care sunt fierte - oala de tuci dar mai ales din lut smaltuit. Cele mai gustoase sarmale sunt acelea care au carnea tocata cu satarul. De obicei, sarmalele se fierb cu o zi inainte de a se servi.

Nici un comentariu pana acum. Fii primul

Adauga un comentariu: